Start » Ekologiskt schampo

Ekologiskt schampo

Ekologiskt schampo innehåller oftast färre kemiska tillsatser än vanligt schampo. Det innehåller inga starka sulfater vilket gör det mer skonsamt för hår och hårbotten. Vanligt schampo kan innehålla sulfater, parabener, färgämnen och andra kemiska tillsatser, medan ekoschampo ofta innehåller naturliga råvaror som är biologiskt nedbrytbara. Ekologiskt schampo kan vara dyrare än vanligt schampo eftersom det ofta innehåller dyrare råvaror och kan ha en mer hållbar produktionsprocess. Så vi skulle säga att du är helt rätt ute om du letar efter ett ekologiskt alternativ att ha i duschen. Både för håret, hårbotten och planetens skull.

Ekologisk schampo utan sulfater

Men vad är sulfater och varför kan det vara skadligt? Jo, sulfater är en grupp kemiska tillsatser som används som rengöringsmedel i många schampon och tvålar. Vissa sulfater, såsom sodium lauryl sulfate (SLS) och sodium Laureth sulfate (SLES) kan irritera hårbotten och orsaka håravfall. Sulfater kan också ta bort fett och olja från hår och hårbotten vilket kan ge en torr och sträv känsla. Sulfatfritt schampo är då mer skonsamt för håret och kan lämna det mjukare och glansigare. Har du färgat hår kan du vara mer känslig och kan lättare skadas av kemiska tillsatser. Schampo utan sulfater är mer skonsamt och kan till och med hjälpa till att behålla färgen längre. 

Bästa ekologiska schampo 2023 – Populära varumärken och produkter

Det finns många bra alternativ på naturliga schampon idag. Här nedan har vi listat populära varumärken och favoritprodukten från sortimentet som ofta toppar topplistorna.

Maria ÅkerbergHair & Body Shampoo Lime

Maria Åkerberg är ett svenskt populärt märke som tillverkar ekologiska och naturliga produkter inom hudvård och hårvård.

Hair & Body Shampoo Lime är ett 2-i-1-schampo och duschgel som vårdar hår och hud. Produkten innehåller lime-eterisk olja som motverkar fett hår. Den kan även användas som ansiktsrengöring för normal hud, raklödder och för rengöring av skägg och mustasch. De milda, rengörande ingredienserna kommer från kokos och majs.

Care of Gerd – Cloudberry Shampoo

Care of Gerd är ett svenskt varumärke som tillverkar sina produkter i Lappland. Deras produkter innehåller aktiva substanser från vilda örter och bär. Erbjuder kvalitativa hårvårdsprodukter och säljer ekoshampon för olika hårtyper.

Cloudberry Shampoo är ett ekologiskt schampo för fint hår som lätt blir för nedtygnt.

Bruns products – Shampoo No4

BRUNS Products är en mild och professionell hårvårdsserie som är skapad av svenska frisörer. Handtillverkas i Sverige med noggrant utvalda naturliga och ekologiska ingredienser.

Shampo No 4 är djuprengörande detox schampo som passar alla hårtyper och är även poppis hos dem med fet hårbotten.

John Master Organics – Spearmint & Meadowsweet Scalp Stimulation Shampoo

John Master Organics är ett märke med hårvård som använder sig av de mest exklusiva eteriska oljorna – alla med ekologiskt odlade ingredienser och kallpressade ångdestillerade extrakt.

Spearmint & Meadowsweet Scalp Stimulating Shampoo är ett schampo som ger hår och hårbotten en välbehövlig boost, återupplivar hårsäckarna och ger volym. Det hjälper också till att motverka fet eller torr hårbotten och är särskilt lämpligt för fint eller tunt hår som saknar volym.

Tabitha James Kraan – Clean Shampoo Golden Citrus

Tabitha James Kraan är ett prisbelönt brittiskt ekologiskt hårvårdsmärke med produkter som endast innehåller 100% naturliga ingredienser.

Clean Shampoo Golden Citrus är ett schampo som vårdar och är effektivt för alla hårtyper, även färgat hår. Doftar gott av ekologiska eteriska oljor såsom neroli, tea tree och bergamott. Innehåller även ekologiska extrakt från bland annat rosmarin och ringblomma. 

Rahuna Hair – Color full shampoo

Rahuna Hair är ett prisbelönt hårvårdsmärke med känsla för lyx som säljer produkter med naturliga och ekologiska ingredienser.

Color full shampoo är ett plantbaserat shampoo som ger liv till färgat hår och förlänger färgens hållbarhet. Olikt något annat på marknaden är detta färgbevarande shampoo formulerat med rena, plantbaserade ingredienser. Produktens unika färgbeskyddande komplex fungerar på alla nyanser och färger av färgbehandlat och slingat hår.

Vanliga ingredienser i ekoschampo

Innehållslistorna kan vara långa även för naturliga schampon även om det är bra ingredienser. Här är några av de vanligaste naturliga ingredienserna som man kan hitta och som ger en boost för håret:

Aloe vera – Aloe vera är en fuktgivande ingrediens som hjälper till att lugna irriterad hårbotten och ge håret en glänsande look. Det hjälper också till att stärka hårstråna från rot till topp.

Kokosnöt – Kokosnöt har många fördelar för håret, inklusive att den hjälper till att förhindra håravfall, bekämpa mjäll, och mjukgöra håret. Det är också känt för att ge en naturlig glans.

Rosmarin – Rosmarin är en ört som stimulerar hårväxten och hjälper till att motverka håravfall. Det kan också hjälpa till att rensa hårbotten från bakterier och andra orenheter.

Citron – Citron är en ingrediens som kan hjälpa till att rensa bort orenheter från hårbotten och förhindra mjäll. Det är också rikt på C-vitamin som kan hjälpa till att stärka håret och främja hårväxt.

Lavendel – Lavendel är en avslappnande ört som kan hjälpa till att lugna stressade hårsäckar och främja hårväxt. Den har också antiseptiska egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa mjäll och andra hårbottenproblem.

Ekologiskt schampo för torr hårbotten – välj dessa ingredienser

Om du har torr hårbotten och letar efter ett ekologiskt schampo, finns det flera ingredienser som kan vara särskilt fördelaktiga för att lindra torrhet och irritation i hårbotten. Undvik schampon som innehåller sulfater eller andra uttorkande ingredienser som kan göra din torra hårbotten ännu torrare. Leta istället efter ingredienser som är fuktgivande.

Aloe vera är en av de mest populära ingredienserna i ekologiskt schampo för torr hårbotten, eftersom det är känt för sina fuktgivande och lugnande egenskaper. Aloe vera hjälper till att återfukta hårbotten och minska klåda och irritation.

Sheasmör innehåller fettsyror som hjälper till att mjukgöra och återfukta hårbotten, vilket kan minska torrhet och flagnande.

Jojobaolja är liknande i struktur till hudens naturliga oljor, vilket gör att den lätt kan absorberas och återfukta både hårbotten och håret.

Tea tree-olja har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Det kan hjälpa till att lindra klåda och minska inflammation i hårbotten.

Ekologiskt schampo för fett hår – välj dessa ingredienser

Om du lider av fet hårbotten finns det flera naturliga ingredienser som kan hjälpa till att balansera talgproduktionen och hålla hårbotten ren och frisk.

Tea tree-olja har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att rensa upp överflödigt fett och smuts från hårbotten.

Pepparmyntsolja har en kylande effekt som kan hjälpa till att minska talgproduktionen.

Aloe vera hjälper till att återfukta hårbotten utan att lägga till onödigt fett.

Rosmarinolja har en antiseptisk effekt som kan hjälpa till att rensa upp smuts och överflödigt talg.